Morris Fuller Benton (1872–1948)

amerikai betűtervező, az ATF tervezési részlegének vezetője

Szakmai története az apjával, Linn Boyd Bentonnal (1844–1932) kezdődik. Az idősebb Benton már tizenegy esztendős korára kitanulta a betűszedést, tehetséges patriciametsző lett, és kifejlesztett egy olyan betűrendszert, amely a betűközöket önmaga kiszámította. Legnagyobb eredményét a Linotype gépek 1886-os bevezetését követően érte el. Saját fejlesztésű, automata patriciametsző készülékével lehetővé tette, hogy a Linotype gépek által megkövetelt ütemben gyárthassák a matricákat. A kudarctól mentette meg ezzel az „melegbetűs” eljárást, és „line o’ tipe” módszer – amellyel egyszerre lehetett egész betűsorokat szedni – életképes újítás lett. Az olyan kis betűöntödék sorsát pecsételve meg ezzel, mint a sajátja, mert az előre gyártott fémbetűk iránti kereslet az újfajta eljárás miatt jelentősen megcsappant. Ebben a válsághelyzetben egyesült Amerika huszonhárom vezető betűöntő műhelye, és 1892-ben költségeik csökkentése végett megalapították az ATF-et. Benton volt annyira dörzsölt, hogy létrehozott egy tervezőrészleget – amely egyaránt foglalkozott régi betűk korszerűsítésével és saját típusok kimunkálásával – a cégnél, biztosítva ezzel, hogy az ATF a jövőben is az amerikai betűipar meghatározó tényezője maradhasson.




Morris Fuller Benton egyke, beteges gyerek volt. Életének minden mozzanatára nyomást gyakorolt szókimondó, extrovertált, fizikailag és személyiségében is domináns apja. Magányos, visszahúzódó természetű ember volt, akit életében kevés nyilvános elismerésre érdemesített a nyomdaipar. Apjához hasonlóan ő is korán elsajátította a betűszedés mesterségét, és a család nyomdájában kezdett el dolgozni. 1896-ban, az egyetem végeztével nyílegyenesen az ATF-hez vezetett az útja, ahol csatlakozott az idősebb Bentonhoz.

Rögtön mélyvízben tanult meg úszni, mert elsőre azt a lehetetlen feladatot kapta, hogy nézze végig az ATF-ben egyesült huszonhárom cég betűtípusainak listáját, majd távolítsa el az ismétlődő típusokat, és egyesítse a hasonlókat. Bentonnak sikerült racionális rendszerbe foglalnia a betűtípusoknak ezt a lehetetlen burjánzását. Ennek folytán vezették be a betűcsalád fogalmát, amely kitűnő marketingfogásnak bizonyult, minthogy így az egyes betűtípusoknak nemcsak a verzál és a dőlt betűs változatát kínálták, hanem a különböző vastagságúakat is. A reklámszakma pedig kielégíthetetlen étvágyú felvevőpiacnak bizonyult. Az ügynökségek – kiváltképp a J. Walter Thompson alapította JWT – minden kampányhoz újszerű és egyedi betűtípusokra vadásztak, és a többféle vonalvastagságú változatok megkönnyítették a reklámfelület különböző részeinek kiemelését.

Ez a munka jelentősen fejlesztette Benton szakmai képességeit és tudatosabbá tette hozzáállását a betűtervezéshez. 1898-ban készült el első hivatalosan jegyzett betűje (a Roycroft), és ettől kezdve elképesztő tempóban dolgozott. Több mint ötven betűtípust alkotott meg, melyek között volt felújított történelmi modell, mint amilyen az ATF Bodoni, volt új hangsúlyokkal ellátott létező készlet, mint amilyen a Goudy Old Style, a Cheltenham vagy a Century és volt saját tervezés, mint pl. a Hobo, a Bank Gothic és a Broadway. Létrehozott egy kiterjedt neogroteszk betűcsaládot, a „gothics” csoportot, ahogy akkoriban szokás volt nevezni (Alternate Gothic, Franklin Gothic,
News Gothic).

Nyugalmazásáig az ATF-nek dolgozott, negyven évig csaknem teljes névtelenségben. Az 1923-as mintakönyvben osztályvezetőként említik, de a tervezőrészleget méltató cikkből már kihagyták a nevét. Számtalan, el nem ismert érdemei közé tartozik, hogy „ kivitte a betűtervezést a kolostorokból és a műtermekből, és a betűtervezést szervezett, módszeres kutatás termékévé avatta… Mert Benton vállalatvezető és tervező volt egy személyben, ugyanannyira üzletember, mint amennyire művész.”
1937-ben vonult nyugalomba, ezután kevés kapcsolata maradt a kis híján csődbement ATF-fel. 1849-ben halt meg; láncdohányos volt ugyan, de a gyomorfekélye vitte el.


http://en.wikipedia.org/wiki/Morris_Fuller_Benton
http://www.linotype.com/682/morrisfullerbenton.html
http://www.linotype.com/3525/morrisfullerbenton.html
http://www.linotype.com/682-12760/worksandsamples.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése