Paul Renner (1878–1956)

német betűtervező, a Futura megalkotója

Poroszországban született, szigorú protestáns családban, s mindez neveltetésére, később habitusára is rányomta a bélyegét. Mélyen beleívódott a parancs, a kötelesség és a felelősség iránti német odaadás. Gyanakodva fogadta az absztrakt művészeteket, idegenkedett a modern kultúra számos elemétől, a jazztől, a mozitól, a tánctól. Ugyanakkor nagyra tartotta a modernizmus funkcionalista áramlatait. Ekképp Renner afféle híd a tradicionális, 19. századi és a modern, 20.századi látásmód között. Nem véletlen, hogy törekvései között szerepelt a gót és a latin betűforma összevonása. Renner tevékeny tagja volt a Német Munkásszövetségnek.

Fő művei közé tartozik a Typografie als Kunst (A tipográfia mint művészet) és a Die Kunst der Typographie (A tipográfia művészete). Új irányelveket alakított ki a könyvtervezés mesterségében, megalkotta a Futura nevű jól ismert, geometrikus groteszk fontot, amelyet megszületése óta máig a tipográfusok kedvelt munkaeszköze.




Az Architype Renner betűtípus Renner geometrikus formákkal folytatott korai kísérleteit veszi alapul, amelyek a Futura elkészítésekor már eltűntek a betűképből. Az 1994-es Tasse betűkészlet Renner 1953-as Steile Futurájának újraélesztése. Renner aktív résztvevője volt a politikai és művészeti vitáknak. Ennek következményeként 1933-ban letartóztatták, 1944-ben pedig a Gestapo vadászott rá, mivel rokonságban állott egy Hitler ellen tervezett merénylet több résztvevőjével.
Közeli baráti viszonyban állt Jan Tschichold-dal, a kiváló német tipográfussal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Renner
http://www.linotype.com/762/paulrenner.html
http://www.typotheque.com/books/paul_renner

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése