David Nalle (1959–)

amerikai kalligráfus, betűtervező és történész, a Scriptorium alapítója

David Nalle a Scriptorium alapítója, vezető tervezője, az ő dolga az eredeti fontok kialakítása és a történeti források alkalmazása. Dave-et kora gyerekkorától foglalkoztatja a kalligráfia, mindig is előszeretettel tanulmányozta a régi kéziratokat, és másolta a neki tetsző betűmintákat. Egyetemi évei alatt egészen jól keresett bizarr formák, például testvéri szövetségek vagy evezőstársaságok címerének megtervezésével.

Tipográfiai képzése az Applewood Booksnál, egy kifejezetten újranyomásokkal foglalkozó bostoni kiadónál töltött tanulóidejével vette kezdetét. Elsajátította a fém és a fa felhasználását a szedési eljárásokban, és számítógépes betűszedést is tanult. A Franklin and Marshall College elvégzése után Dave folytatta kiadói tevékenységét, főként kisebb magazinok (What’s Next, Liberty, Abyss) gondozásával, valamint könyv- és játéktervezéssel. 1982-ben Austinba költözött, hogy a Texasi Egyetemen képezze magát tovább, méghozzá a középkori történelem tanulmányozásával, kiterjedt tanulmányokat folytatván a paleográfia, a kódextan és a középkori irodalom területéről.
1991-ben Dave nekilátott, hogy a régi magazincímlapok kézi másolásában, a jelvények és térképek megrajzolásában szerzett jártasságára alapozva önálló fontokat tervezzen. 1992-ben forgalomba hozta nyers, ám szokatlan betűcsaládjainak első készletét az America Online-on keresztül. A történelmi mintára támaszkodó fontja, a William Morris Troy betűtípusa alapján kimunkált Kelmscott kirobbanó sikere arról győzte meg Dave-et, hogy tipográfiai munkája piacképes, így ez vezetett a Scriptorium megalapításához – máig ez betűterveinek kereskedelmi csatornája. Azóta teljesen eredeti fontok, történelmi betűmintákat feldolgozó betűtípusok és egyedi kézi rajzolatú betűk sokaságát alkotta meg. Munkája képezi a Scriptorium kollekciójának gerincét.

Dave Bejrútban látta meg a napvilágot, ám jelenleg a texasi Manorban él feleségével, Patriciával, lányával Caroline-nal, két kutyával, egy macskával, egy libával és négy kacsával. Szeret úszni, golfozni, teniszezni, és alkalomadtán szívesen tart egyetemi előadásokat történész-hallgatóknak.Fontok


Linkek
http://new.myfonts.com/person/David_Nalle/?details
http://www.fontcraft.com/fontcraft/
http://www.linotype.com/290525/scriptorium-source.html?PHPSESSID=eaea88705434eb75144d11700c56844c
http://www.fonts.com/FindFonts/searchresults.htm?st=5&cid=Scriptorium&cur=HKDDownloads
http://www.abstractfonts.com/designer/66/David%20F.%20Nalle
http://www.dafont.com/the-scriptorium.d27?page=1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése